Rezerwat ptaków Gjesværstappan

Ważne sanktuarium ptaków

Gjesværstappan jest rezerwatem od 1983 roku. Autorytety w dziedzinie ochrony środowiska chciały w ten sposób chronić ważne kolonie morskich ptaków, rośliny i dzikie zwierzęta. Powierzchnia rezerwatu wynosi 1,7km2. Rezerwat obejmuje też 5,5km2 morza otaczającego wyspy. Między 15 czerwca a 15 sierpnia występuje zakaz pobytu na największej wyspie Storstappen, gdzie najwyższy punkt wznosi się na wysokość 283m npm.

Naukowcy są bardzo zdeterminowani w ochronie największej kolonii maskonurów w Finlandii. Fulmary po raz pierwszy zostały zaobserwowane w 1978 i ich liczba ciągle wzrasta. W latach 80-tych XX wieku w Gjesværstappan osiedliły się głuptaki. W Gjesværstappan możecie też zobaczyć mewy trójpalczaste, kormorany czarne, kormorany czubate, nurzyki podbielałe, nurzyki polarne i bieliki.

Liczba ptaków i ich różnorodność jest olbrzymia. Nie bez znaczenia dla turystów jest fakt, iż wyspy Stappan są położone w bliskiej odległości od stałego lądu. W Europie tylko klka ptasich wysp jest dostępnych dla wycieczek. Gjesværstappan stwarza możliwości przeżycia prawdziwej przygody.